Zaterdag vierde het Harmonieorkest van het Herentalse Sint-Jozefscollege haar gouden jubileum.De muzikanten trokken al spelend door Herentals. Ze kregen een feestelijke ontvangst in de Lakenhal.

Heel wat anekdotes en toffe verhalen deden er de ronde...

Muzikant bas-tuba-speler Nico Maes werd met een ereteken gehuldigd voor z'n ononderbroken 50 jaar actief lidmaatschap (Nico Maes foto boven, samen met mevrouw Maria Steurs).

Sint-Jozefscollege : vruchtbare bodem van muzikaal talent
In het schooljaar 1962-1963 verzamelde Frans Steurs een aantal muzikale leerlingen en leerkrachten rond zich voor een gelegenheidsorkestje, wat onmiddellijk de aanzet was voor de oorspronkelijke fanfare van het Sint-Jozefscollege Herentals.

Het aantal leden van de fanfare van het college nam toe. Leerlingen werden oud-leerlingen en geleidelijk aan toonden ook muzikanten van buiten de school interesse voor het orkest.

In de jaren ’80 is de fanfare uitgegroeid tot het Harmonieorkest zoals we dat nu nog steeds kennen. Het orkest behaalde schitterende resultaten zowel in binnen- als in buitenland.

In de lente van 1998 verloor de oprichter en grote bezieler van het orkest, Frans Steurs, zijn strijd tegen kanker. Zijn laatste krachten wijdde hij aan het voortbestaan van zijn levenswerk. Hans Laureyn nam de dirigentenstok van Frans Steurs over. En ook hij leidde het orkest naar grote hoogten evenals zijn opvolger Tom D’Joos.

Toen deze laatste het orkest verliet brak er een moeilijke periode aan, maar dankzij de inzet van de huidige dirigent Koen Van Hove en Brigitte Goemans, die de jeugdspelers begeleidt, en een aantal trouwe muzikanten is het orkest weer springlevend. De muzikanten beleven weer enorm plezier aan het samenspelen bij elk optreden en op de vrijdagse repetities.

Beelden Guy Verellen / Nnieuws